Verzuim­begeleiding, wat moet ik regelen als ondernemer?

Geplaatst op

Een zieke werknemer heeft begeleiding nodig. Wat moet je als ondernemer en werkgever precies doen bij verzuim en re-integratie? Atlasverzuim helpt u hierbij.

Wat zegt de wet over verzuim­begeleiding?

Als werkgever moet je zorgen voor goede verzuim­begeleiding. Je volgt de richtlijnen uit de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter:

 • De Arbowet zegt dat je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek én dat je moet zorgen voor deskundige ondersteuning bij verzuim.
 • De Wet verbetering poortwachter bevat alle stappen die er gezet moeten worden als een werknemer (langdurig) ziek is.

Hulp bij verzuim­begeleiding

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Sterker nog: bij de begeleiding van zieke werknemers is het verplicht om je te laten bijstaan door deskundigen.

Je bent in ieder geval verplicht een bedrijfsarts in te zetten. Daarnaast is het handig een casemanager te kiezen en eventueel andere arbeidsexperts.

Bovengenoemde zaken kunnen de medewerkers van Atlasverzuim voor u regelen en inzetten, wij verzorgen voor u de schakel tussen werknemer, bedrijfsarts en casemanager.

Wat doet een bedrijfsarts?

Je bedrijfsarts beoordeelt bijvoorbeeld de ziekmelding van je werknemer. Hij richt zich daarbij op het functioneren van de werknemer en niet op de klachten. Hij kijkt zo veel mogelijk naar wat je werknemer nog wel kan doen, ondanks zijn beperkingen.

Voordelen goede verzuim­begeleiding

Goede verzuim­begeleiding is heel belangrijk voor je bedrijf. Waarom is dat zo? De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Je voorkomt onnodig verzuim
  Doordat het proces goed is ingericht, zal je werknemer zich niet snel onnodig ziek melden. Met de juiste begeleiding is de kans dan ook kleiner dat frequent verzuim zal leiden tot langdurig verzuim.
 • Je beperkt langdurig verzuim 
  Door je werknemer te helpen bij zijn re-integratie kun je hem mogelijk sneller aan het werk helpen. Vooral bij psychische aandoeningen, zoals een burn-out, is veel te winnen door de juiste aanpak en inzet van experts.
 • Je bespaart tijd
  In eerste instantie lijkt een goede verzuim­begeleiding je juist tijd te kosten, maar met de juiste hulp, gericht op snelle re-integratie, kan het je op de lange termijn veel tijd besparen.
 • Je bespaart geld
  Een zieke werknemer kost je gemiddeld 260 euro per dag. Door goede verzuim­begeleiding kun je het aantal ziektedagen flink verlagen en dus geld besparen.
 • Je hebt minder stress
  Een goede aanpak geeft rust. Het voorkomt stress bij jou en je werknemer. En het laatste wat je wil is een verstoorde arbeidsrelatie, met alle gevolgen van dien.
 • Je krijgt een goede reputatie
  De juiste zorg voor je mensen levert je een de reputatie op van een goede werkgever. Zowel binnen je bedrijf als erbuiten. Want je werknemers horen van de goede aanpak en delen dit weer met anderen. Daarmee kun je zelfs nieuwe werknemers aantrekken en nieuwe klanten.

Vragen over verzuim begeleiding

 • Wat is verzuim­begeleiding?Verzuim­begeleiding gaat over de zorg voor een zieke werknemer. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid je werknemer te helpen tijdens zijn verzuim en re-integratie. Je volgt hierbij de Wet verbetering poortwachter en werkt samen met een bedrijfsarts.
 • Is verzuim­begeleiding verplicht?Ja, volgens de Arbowet moet je als werkgever zorgen voor een goed verzuim­beleid en deskundige ondersteuning bij verzuim. Het past ook bij de verplichtingen die je hebt vanuit goed werkgeverschap.
 • Hoe regel ik verzuim­begeleiding als werkgever?Je bent verplicht een bedrijfsarts in te zetten bij de begeleiding van een zieke werknemer. Daarnaast kun je ook een casemanager aanstellen die je helpt om alle verplichte stappen te zetten bij verzuim en re-integratie. Je regelt dit bijvoorbeeld met een verzuim­verzekering met arbodienstverlening.
 • Wanneer krijg ik een loonsanctie?Als je niet voldoet aan je plichten bij de re-integratie van je werknemer kun je een loonsanctie (boete) krijgen van het UWV. Vaak moet je dan nog een jaar langer het loon van je zieke werknemer doorbetalen. Ook je werknemer kan een loonsanctie krijgen als hij niet meewerkt aan zijn re-integratie.